image
Vad är KINOpraktik?

KINOpraktik är en manuell behandlingsform, vilken betonar kroppens dynamiska helhet samt dess förmåga att läka sig själv. Precis som loggan indikerar är KINOpraktik en blandning mellan västerländsk och österländsk teori och filosofi, där "balans" är nyckelordet; Muskulär balans, balans i livet, psykisk balans etc.

Observera att KINOpraktik INTE är att förväxla med Kiropraktik. Kiropraktorn använder en form av teknik där man justerar kotorna med kraft. Det gör INTE KINOpraktikterapeuten. Han/hon använder mjuka tekniker där kroppen själv reglerar låsningen eller blockeringen.
Det enda som är hämtat från Kiropraktiken är delar av filosofin men även denna är något modifierad.

Grundare:
KINOpraktik grundades av Mikael Dahlström som 2005 kombinerade Kiropraktik med Kinesiologi, Osteopati och Massageterapi till en egen behandlingsform, vilken fick namnet KINOpraktik.
 

Filosofi och grundtanke:
Grundprincipen i KINOpraktik är att rörelseapparaten, psykiskt välbefin- nande och nervsystemet bildar en dynamisk helhet.

Kroppens struktur och funktion är ömsesidigt beroende av varandra, enligt KINOpraktikterapeutens sätt att se det. Strukturella fel i leder och ben- stomme (t ex en för kort/spänd muskel eller låsning i kotan) påverkar funktionerna runt berörd led. En form av strukturell störning är när det uppstår en obalans mellan musklerna. Denna obalans ger en inskränkt rörlighet i leden, vilket kan orsaka smärta.

På samma sätt kan funktionstörningar (t ex haltning efter en fotleds- stukning) leda till en förändring av den muskulära balansen, vilket orsakar en strukturell störning, som i sin tur kan leda till smärta.

En annan mycket viktig beståndsdel inom KINOpraktik är vårt psykiska välbefinnande. Hur du mår mentalt påverkar även din kropp. Ett exempel är hur du tolkar signaler utifrån (eller inifrån); En depression kan leda till fysisk smärta, på samma sätt som kronisk smärta kan leda till depression.
Vi är inga samtalsterapeuter, men behandlar hur kroppen reagerar på en rädsla, en oro, svårigheten att säga nej etc.

KINOpraktikens mål är att jämställa denna fysiska obalans, vilken annars lätt resulterar i symptom som t ex smärta. Sjukgymnastik och massage-  behandlingar bearbetar vanligtvis de spända musklerna för att få dem att slappna av, medan man i KINOpraktiken koncentrerar sig på främst de svaga musklerna. Tanken och filosofin kommer från kinesiologins fader, George Goodheart, som menade att när vissa muskler är överspända så beror det på att andra muskler är för svaga.

KINOpraktikterapeuten lägger också stor vikt på förståelsen bakom mekanismen, om varför smärta och sjukdom uppstår och hur vi som terapeuter kan påverka/behandla även detta.